Menü
Bul
FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail
10.02.20233 dakikada okunur.
begenmeler
14
yorumlar
0
kaydet

Depremde yapılan beslenme yardımlarında dikkat edilecekler!

Tüm hücrelerimizde acıyı hissettiğimiz bu günlerde yaralarımızı yalnızca birlikte sarmak mümkün. Yardım gönderirken daha özenli olmaya dikkat etmek gerekiyor!

Depremde yapılan beslenme yardımlarında dikkat edilecekler!

Geçtiğimiz günlerde merkez üssü Kahramanmaraş olan, birçok ilde hissedilen bir deprem  felaketinin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Hatay, Malatya, Gaziantep ve Adana başta olmak  üzere ülkenin her bir noktasında sarsıntılar hissedildiği gibi tüm ülke olarak bu üzüntüyü en derinlerimizde hissediyoruz. Bu süreçte yapabileceğimiz en önemli şey doğru yardımları ulaştırarak destek olabilmek. Tabii ki depremzedelerin temel  yaşam faaliyetlerinden olan beslenmeye büyük önem verilmesi gerekmekte ve bilinçli yardımlar yapılması gerekmektedir.


Depremden kurtulan afetzedelerin temel yaşamsal ihtiyaçlarının başında su ve gıda  gelmektedir. Belirli şehirlerden gıda yardımına katkıda bulunmak isteyenler şu adımları  izleyebilir.


Yardım göndereceğiniz nüfusa ve depremin tahmini etki süresine göre gıda  ihtiyaçlarını hesaplayın.

Bunun uzun süreli bir süreç olduğunu göz önünde bulundurarak yardımlarınıza düzenli aralıklarla devam etmeye özen gösterin.
Nüfusta kişi başına haftalık 3 ila 4 kg gıda sağlayın.
Besin kaynaklarının doğru yönetimini sağlayın. Hasarlı malzemeleri onarın,  paslanmış tenekeleri atın, son kullanma tarihi geçmiş gıdaları kabul etmeyin. Bununla  beraber besin yoluyla bulaşma ihtimali olan ürünlerin güvenliğini sağlayın.
İlk giren, ilk çıkar prensibini benimseyin. Giriş tarihine göre ürünleri muhafaza edin.
Depolama ve nakliye süreçlerini yakından takip edin. Koordine olmadan gönderilen yardımların yaşnızca kalabalığa yol açtığını unutmayın.

Deprem gibi afet durumlarında beslenme için aşağıdaki önerileri takip edin;


Afet sonrası durumlarda erzaklar enerji sağlamaya odaklanır, bu nedenle  karbonhidrat açısından zengin olmalıdır.
Afet sonrası ilk günler bisküvi, zeytin, yoğurt ve kurubaklagil gibi bozulması zor hazır  ürünler tercih edilmelidir. Enerji vermesi için helvanın etkili olduğunu aklınızda tutarak yardım kolilerinize mutlaka ekleyin.
Sebze gibi pişirilmesi zor olan yemekler yerine konserve balık gibi proteinden zengin  ürünler tüketilmelidir. Bu yüzden konserve besinlere yönelin.
Acil durumlarda malnütrisyonun önüne geçebilmek için sağlıklı bir yetişkinin günlük  enerji ihtiyacı 2000 kalori civarındadır. Ancak gebe ve emziklilerin enerji ihtiyacının  daha fazla olduğu unutulmamalıdır.

Bebekler için mama desteği sağlarken toz mamalar için biberon olmadığını göz önünde bulundurarak ya biberonla destek yollamaya çalışın ya da direkt olarak kavanoz mamalara yönelin. Ayı şekilde yanında kaşık olması gerektiğini unutmayın.
 

Depremde hayatını kaybeden kişilere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz, üzüntülerini paylaşıyoruz. Elimizden gelen tüm yardımlara hazırız.  Yaralarımızı hep birlikte saracağımıza inanıyoruz.

FacebookTwitterLinkedinWhatsappMessengerMail